Hertenstoof (of ree)  4 personen

 

Marinade

 

 

 

- ½ ui

- 1kg. hertenvlees, in blokjes gesneden

- 4 kruidnagels, geplet

- 30 gr. bloem

- 8 jeneverbessen, geplet

- zout en peper

- 250 ml. rode wijn

- 1 el. plantaardige olie

- 1 wortel, grof gesneden

- 15 gr. geklaarde boter

- 2 laurierbladen

- 8 sjalotjes

- 2 tenen knoflook

- 500 ml. wildfond

- 2 stukjes citroenschil

- 2 el. rode-aalbessenjam

- 5 takjes rozemarijn

- takjes rozemarijn

 

Dit gerecht heeft wat meer bereidingstijd nodig doordat het vlees een nacht in de marinade moet. Houdt hier rekening mee!

 

Neem het hertenvlees uit de marinade (bewaar de marinade), laat het uitlekken en dep het droog met keukenpapier. Breng de bloem op smaak en bedek er het hertenvlees mee (de beste manier om dit te doen is de bloem en het vlees samen in een plastic zak te doen en er goed mee te schudden).

 

Verwarm de oven voor op 180 ⁰C (gasstand 2-3).

 

Verwarm de olie en de geklaarde boter in een grote stoofpan, laat de sjalotjes bruinen en haal ze dan uit de pan. Laat het vlees in de olie en de boter bruinen en haal het dan ook uit de pan.

 

Giet de marinadevloeistof door een zeef in de stoofpan en laat dertig seconden al roerend koken om de pan te blussen. Voeg er de fond aan toe en breng opnieuw aan de kook.

 

Doe de overgebleven ingrediënten van de marinade uit de zeef op een doekje en bind het in een bundeltje samen als bouquet garni. Doe het samen met het vlees in de stoofpan. Breng het kookvocht zachtjes aan de kook en zet de pan in de oven. Laat vijfenveertig minuten pruttelen en doe er de sjalotjes bij. Laat alles vervolgens nog een uur koken.

 

Verwijder het bouquet garni. Haal het vlees en de sjalotjes uit het kookvocht en houd ze warm. Voeg de jam toe aan het kookvocht en laat het in vier tot vijf minuten tot de helft inkoken. Zeef de saus en giet ze over het hertenvlees. Serveer met enkele takjes rozemarijn.

 

 

Jachthondenkennel "Chasse au bon Vent"