De eerst geborene

 

Zondag, 25 oktober en maandag 26 oktober 2020.

 

21.00 uur Blizz verliest de slijmprop

21.26 uur De eerste pup wordt geboren. Het is een bruin teefje van 370 gram.

 

Dat ging dus wel hééééél snel. Niks geen voortekenen gemerkt bij Blizz, maar uiteraard geen probleem. Alles stond klaar dus laat de rest ook maar komen!

 

Ja, laat de rest maar komen...... maar waar blijven ze dan?? Blizz ligt heerlijk met haar pup te prullen en vindt het schijnbaar wel prima zo. Rond 23.00 uur haken de kinderen af en blijven Eric en ik over. Ach ja, ook wel begrijpelijk, de kinderen moeten morgen weer werken en hebben hun schoonheids slaapje hard nodig.

 

Om 23.35 uur wordt pup nummer 2 geboren. Opnieuw een bruin teefje (480 gram).

Binnen 12 minuten (23.47 uur) wordt pup nummer 3 geboren. Het is een mooi bruin reutje (430 gram).

Blizz heeft er nu even de vaart in en om 00.15 uur wordt er weer een bruin teefje geboren (440 gram).

 

Inmiddels liggen er 4 bruine pups in de werpkist. Het reutje is er natuurlijk makkelijk uit te halen, maar de dames zijn toch allemaal wel erg bruin hoor. Voor de zekerheid gaan we ze maar vast gekleurde bandjes omdoen. Als er nog meer bruintjes komen, dan kan ik ze niet meer uit elkaar houden.

 

Na een korte pauze volgen om 1.10 uur, 1.30 uur en 1.50 uur nog 3 pups. Twee teefjes van 430 gram (the twins) en een reutje van 440 gram. Opnieuw allemaal bruine pups. Inmiddels zijn we blij dat we de andere vier al een gekleurd bandje hebben omgedaan. Met deze drie erbij had het anders een hele puzzel geworden.

 

De stand staat nu op 7 pups. Op de echo hadden ze er 8 gezien. Het wachten is dus nog op 1 pup. Tuurlijk had er tijdens de zwangerschap iets mis gegaan zijn met een pup, maar in dit geval zeker niet, want we zien de pup nog gewoon bewegen in de flank als de andere pups heerlijk liggen te drinken bij Blizz. Met andere woorden...... het wachten kan weer beginnen.

 

Om 2.30 uur houdt Eric het ook voor gezien (hij moet schijnbaar over een paar uur ook weer werken :)) en blijf ik alleen achter met Blizz en haar pups. Lekker rustig! Ik ruim alvast wat op en Blizz neemt het ervan en ligt heerlijk te slapen.

 

Om 3.15 uur begin ik me toch wel een beetje zorgen te maken. Blizz maakt nog steeds geen aanstalten om de laatste pup op de wereld te helpen en het ziet er niet naar uit dat dat de komende uren zal gaan veranderen. Ik besluit om haar een beetje te helpen en plaats een Oxytocine injectie. Een derde van de toegestane hoeveelheid, maar net voldoende om de baarmoeder weer even samen te laten trekken.

 

Binnen 5 minuten ligt pup nummer 8 in de werpkist. Blizz had schijnbaar net even dat duwtje nodig en er wordt een mooi bruin reutje geboren (365 gram).

Tijdens de bevalling van deze pup voel ik in de andere flank ineens ook nog wat bewegen. Dat kan niet de zelfde pup zijn, want dat vruchtzakje was al zichtbaar en deze zit een stuk lager. Verrassing....... er komt er straks nog eentje. Zeker weten!

 

En ja hoor, om 4.30 uur wordt uiteindelijk pup nummer 9 geboren. We zijn gestart met een teefje en we sluiten ook af met een bruin teefje. Een dame van 430 gram.

 

De laatste pup is wel een hele speciale. Zelden dat een vruchtblaas met pup, placenta en vruchtwater zo compleet en intact naar buiten komt. De pup zit nog compleet in de vruchtzak en is nog steeds verbonden met de placenta. Het kan dus geen kwaad dat ik er even snel een foto van gemaakt heb.

Uiteraard heb ik daarna direct de vruchtzak geopend, de navelstreng doorgeknipt en de pup aangelegd bij Blizz. Van nature gaat de pup direct drinken en likt de teef haar pup schoon.

 

De bevalling zit er op! Blizz heeft 9 gezonde pups (3 reutjes en 6 teefjes) op de wereld gezet. Ze zijn allemaal bruin, flink van formaat en levendig.

Het genieten en afzien van de komende 8 weken kan beginnen!

 

En wat betreft de 'poule' traditie...... niemand heeft gewonnen! De reep Milka Oreo hebben we dus ter plekke met z'n allen gedeeld! Zonde om te laten liggen, toch?

 

 

 

Dinsdag, 27 oktober 2020.

 

Na de hectische dag van gisteren is vandaag de rust weer een beetje weder gekeerd in huize Mulders. Blizz doet het prima. Ze is een lieve moeder en zorgt goed voor haar pups.

Alle pups zijn ook al weer terug op hun geboorte gewicht en doen het prima.

 

Vandaag is ook de dag dat we de mensen moeten gaan bellen. Is er wel een pup beschikbaar of niet. Altijd een moeilijk moment.

Twee pups blijven in ieder geval bij ons. Een reu en een teefje. Daarnaast gaat er straks een pup naar Engeland naar een vriend van ons. Rest nog 6 pups. Helaas te weinig voor iedereen.

 

Wij wensen de mensen die helaas niet in aanmerking kwamen voor een pup uit dit nest enorm veel succes met het vinden van een leuke pup en de mensen die wel een pup uit dit nest zullen krijgen, alvast veel voorpret!

 

 

Vrijdag, 29 oktober 2020.

 

De pups zijn nu een paar dagen oud en het gaat prima met ze. De twee kleinste pups krijgen geregeld een flesje bij. Ook gedurende de nacht. Het is niet dat ze niet willen drinken, maar de zeven andere dikkerds duwen ze gewoon als een stelletje stormrammen aan de kant. Daarnaast lijken ze te denken dat ze van alleen slapen ook groot kunnen worden. Nou mooi niet, er moet af en toe ook gegeten worden. Geregeld haal ik dan ook twee grote pups van de "tiet" en wissel deze om met de kleintjes. En om de inname van melk in de gaten te houden, krijgen ze af en toe een flesje bij. 

 

 

Maandag, 2 november 2020.

 

 

De eerste week is al weer voorbij. Blizzard zorgt goed voor haar pups, maar gelukkig ook voor zichzelf. Geregeld gaat ze lekker even naar buiten en ligt ze ook heerlijk op de koele tegels van de keuken. De warmte lamp is nog steeds aan, want het redelijk warme weer van buiten zorgt ervoor dat de verwarming in huis niet aan gaat en de pups toch echt die warmte nog even nodig hebben. Voor ons voelt het af en toe als een sauna in de keuken (vooral als ik weer eens een ovengerecht aan het bereiden ben).

De twee kleine pups krijgen nog steeds af en toe een flesje bij. De nachten beginnen wel een beetje op te breken. Maar ach, dat komt straks wel weer goed. Overdag wordt nu door iedereen die de werpkist passeert even gekeken of de twee kleintjes aan het drinken zijn. Zo niet, dan worden ze even aangelegd. 's Nachts houden de spoken zich helaas niet aan deze afspraak en ben ik de klos. Dus ik slaap nog gezellig beneden en rond een uur of drie wordt er een flesje warm gemaakt voor de twee kleintjes, want anders drinken ze de hele nacht niet (slapen vinden ze nog steeds belangrijker dan drinken). Koekebakkers!

 

 

Woensdag, 4 november 2020.

 

Vandaag zijn onze computers opgehaald en zullen ze vervangen worden door nieuwe. Planning is dat ze morgen weer terug zullen zijn, zodat we weer aan de gang kunnen. Ben benieuwd.........

 

 

 

Donderdag, 5 november 2020.

 

Zoals verwacht, waren de computers vandaag dus niet klaar. Het is altijd gedonder bij ons als de computers vervangen moeten worden. Op één of andere manier rust daar een vloek op. Waarschijnlijk ligt het er gewoon aan dat we eigenlijk gewoon altijd te lang wachten met vervangen. Maar ja, als het werkt, werkt het toch??

 

Vandaar dat iedereen via Whats App wat foto update heeft gehad. Hoop dat ik jullie daar even een plezier mee heb kunnen doen. 

 

 

Vrijdag, 6 november 2020.

 

De eerste twee 'kilo-knallers' zijn een feit. Pup rood en licht blauw zijn als eerste de magische grens van 1 kilo over gegaan. Bij dit nest merk ik dat de gewichten van de pups uit één lopen. Neemt niet weg, dat ze in verhouding allemaal wel evenredig groeien en actief zijn. Ben benieuwd wat dat straks gaat doen als ze overgaan naar pap. Dan zie je vaak dat de wat lichtere pups sneller aan gaan komen.

 

 

Zaterdag, 7 november 2020.

 

En ja hoor........ de computers zijn gearriveerd. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat alles ook goed werkt. Na een ochtend van geklooi wordt er besloten dat ze maandag de zaak af komen maken. Sommige programma's draaien maar half en sommige helemaal nog niet. Daarnaast is het natuurlijk ook zaterdag en zijn veel bedrijven niet meer bereikbaar.

 

Op één of andere manier krijg ik in ieder geval de foto's vanuit mijn telefoon niet naar de computer. Ook niet via mail. Heel handig als je een website wil bijwerken.

Heb daarnet wel mijn foto camera kunnen her-installeren, dus tijd voor de tweede 'foto shoot'.

 

Je ziet dat de pups al sterker worden. Ze kunnen allemaal al hun koppie een beetje omhoog houden. Pup geel had er helaas geen zin in en bleef demonstratief gewoon doorslapen. Maar geloof van mij maar, dat is echt een rap ratje! 

 

Van buikschuiven zijn ze nu over gegaan naar tijgeren. De pups kunnen zich al redelijk snel door de werpkist verplaatsen. Het gaat allemaal nog wel erg ongecontroleerd, maar het begin is er.

Het duurt nu niet lang meer of de oogjes gaan open. Pup rood gluurt al stiekem door een klein ooghoekje de wijde wereld in.

 

De onderstaande foto's staan in zelfde volgorde als de eerste 'foto-shoot'. Het bandje van pup crème is vervangen door appeltjes groen en het bandje van pup donker rose door paars.

 

Inmiddels zijn de namen van de pups ook door gegeven bij de Raad van Beheer voor de stambomen.

De reuen (bandjes licht blauw, donker blauw en donker groen): Hunt, Harris en Hummer

De teven (bandjes geel, rood, appeltjes groen, paars, oranje en rose): Havanna, Hailey, Heaven, Hind, Hannah en Halo

 

De namen zijn nog niet aan de pups gekoppeld, dus ook niet aan een bandje. De koppeling van de namen aan de pups gebeurt pas op het moment dat de chipper er is. 

 

 

Maandag, 9 november 2020.

 

 

De pups zijn inmiddels al weer 2 weken oud. Twee van de negen pups vinden het nog steeds errrrrrugggg onbelangrijk om 's nachts te drinken. Stelletje lamzakken! Overdag gaat het goed, maar 's nachts slapen ze gewoon door. Die twee denken zeker dat doorslapen werkt tegen de rimpels. Nou, ik kan ze vertellen, aangezien ze kortharen zijn, in hun geval zeker niet! 

Dus ik ga nog iedere nacht een keer uit bed voor een flesje. Alles voor het jong zou m'n moeder zeggen.....

 

Ondertussen groeien de andere pups gewoon door en lijkt het net dat de twee nachtbrakers achterblijven qua gewicht. In principe is dat ook zo, maar nadat ik eens in m'n archief heb zitten spitten, blijkt het dat die twee kleine pups eigenlijk gewoon qua verhouding mee groeien en op schema liggen, maar dat die groten gewoon aan de flinke kant zijn. Meestal met zo'n groot nest liggen de gewichten rond het gewicht van de twee kleinere pups. Wellicht moet ik 's nachts stoppen met die flesjes en uit bed gaan om die groten eens op rantsoen te zetten!

 

Vandaag is het ook tijd voor de eerste ontworming. Altijd een flink geklieder met dat roze goedje, maar een noodzakelijk iets. Na deze ontworming volgen er nog drie bij ons. Daarna is het aan de nieuwe baasjes om het bij te houden.

 

 

Woensdag, 11 november 2020.

 

Vandaag is het de elfde van de elfde. Als 'nep' Brabander begrijp ik daar natuurlijk helemaal niets van. Neemt niet weg, dat de pups soms gekke bekken kunnen trekken en Blizz haar pootjes vol zal gaan krijgen aan die negen hooligans! Ik heb een 'cloon' van Blizz besteld zodat ze het negental samen in de gaten kunnen houden!

 

 

Donderdag, 12 november 2020.

 

 

Het leventje van een pup gaat altijd razendsnel. Ze groeien als kool en ontwikkelen zich als een malle. 

Maandag met de ontworming waren alle oogjes en oortjes nog dicht. Vandaag alle oogjes open en het gehoor begint ook. Veel zien ze nog niet met de oogjes. Licht, donker en schimmen zijn waarneembaar. Op hoge fluittonen en hard gebonk beginnen ze nu ook te reageren. Het is dan ook erg leuk om te zien als je per ongeluk tegen de werpkist bonkt met de stofzuiger, dat alles meteen alert is. 

Ook mijn geur is voor de pups goed herkenbaar en als ik in de werpkist hang kruipen ze snel naar me toe.

 

Nu de oogjes open zijn is het tijd voor fotoshoot 3. Deze fotoshoots worden steeds lastiger. De pups liggen moeilijk stil en worden steeds rapper. Alle fotoshoots die vanaf nu volgen worden een steeds grotere maar reuze leuke uitdaging!

 

 

Vrijdag, 13 november 2020.

 

Nou, pup oranje vergeet vrijdag de 13e ook nooit meer. Lig je lekker te slapen, schijt één van je broers of zussen gewoon effe lekker op je kop. Stelletje onverlaten!

Gelukkig liggen de Dettol doekjes bij de hand en is het ergste snel verholpen. Alleen kan ik me wel voorstellen dat het ego van dit kleintje wel een knauw gekregen heeft hoor...... Ik zal het goed in de gaten houden. Wellicht is er in een latere fase psychische hulp nodig.

 

De naam 'Halo' staat ook op het lijstje voor een teefje. Zou dit een stille hint of teken zijn??

 

Zaterdag, 14 november 2020.

 

Het mandje voor de pups wordt te klein. Ook in de werpkist nemen ze steeds meer ruimte in.

 

 

Zondag, 15 november 2020.

 

Blizz vindt de kleine scherpe nageltjes en tandjes van de pups steeds minder leuk. Ik kan me daar echt iets bij voorstellen. Vandaar alle pups even onder handen genomen en de nageltjes stuk voor stuk geknipt. In totaal 162 nageltjes. Gelukkig zitten ze nu nog redelijks til. Dat wordt over een paar weken wel anders.

 

Om de twee kleine pups alvast een klein duwtje in de rug te geven, krijgen zij als eerste, twee dagen een beetje puppy-pap. Zo hebben ze straks een voorsprongetje en als de andere pups nog aan het wennen zijn aan de pap, eten zij al lekker hun buikjes rond.

 

Dinsdag, 17 november 2020.

 

Blizz heeft maar negen van de tien tepels. Eigenlijk dus precies genoeg voor 9 pups. Helaas geven twee tepels geen melk meer, waardoor het nu echt tijd wordt om de pups bij te gaan voeren met puppy pap. De eerste keer is dat altijd een geklieder en weten ze er niet echt weg mee. De twee kleintjes gelukkig wel en die storen zich dan ook helemaal niet aan de grotere pups die zitten te 'prutsen'. 

De pups zullen nu door de puppy pap een groei spurt gaan doormaken, wat uiteraard ook nodig is.

 

 

Donderdag, 19 november 2020.

 

Nu de pups wat vaker bijgevoerd worden, merken we dat Blizz er wel een beetje klaar mee is. Ze gaat uit zichzelf niet meer bij de pups om te voeden en we moeten haar echt dwingen om de werpkist in te gaan. Ik begrijp het wel. De pups worden steeds brutaler en gebruiken Blizz als klimrek en hangen aan haar oren enz. De scherpe tandjes worden steeds venijniger, maar Blizz is niet te bang om ze te corrigeren. Ook dat moeten ze leren. Toen de pups nog klein waren konden ze heerlijk een tijdje liggen te tutten bij Blizz. Nu trekken ze haar binnen een paar minuten helemaal leeg.

Het is bijna zielig om te zien.

 

Gelukkig is er na lekker eten ook even tijd om uit te buiken. Wat is dat toch altijd heerlijk om te zien!

 

 

Maandag, 23 november 2020.

 

 

De pups zijn vandaag al weer 4 weken oud. Toekomstige baasjes....... we zijn op de helft! 

 

Vandaag dus ook tijd voor de tweede ontworming. Doordat de ontworming afgestemd wordt op het gewicht van de pup moeten ze eerst allemaal gewogen worden. Dat heb ik tot nu toe nog iedere dag gedaan, maar het wordt steeds moeilijker. De 'ratjes' zitten geen seconde stil. Het blijkt dat voor velen de dosis al verdrievoudigd moet worden. Ze groeien super!

 

 

Zaterdag, 28 november 2020.

 

In tegenstelling tot de nestjes die we altijd in het voorjaar hebben is het nu niet mogelijk om de pups voor een tijdje buiten te zetten. Dat wordt dus improviseren om ze toch aan zoveel mogelijk andere indrukken te laten wennen. Buiten zijn hoort daar ook bij, al kan het nu helaas niet op de buitenspeelplaats.

 

Gelukkig is het vandaag eindelijk een beetje redelijk weer. Het is hoog tijd om de pups eens mee op stap te nemen. 

Dus hop het 'Chasse-mobiel' van zolder en achter naar het veld. Maar ook nu zijn de pups niet onder de indruk en laten ze hun kontje lekker rijden in de bolderkar.

 

Achter op het veld vermaken ze zich prima en we merken al snel dat ze niet echt terughoudend zijn. Ze dartelen alle kanten op en vermaken zich prima.

 

De eerste poepjes en plasjes worden buiten op het veld gedaan en het is erg grappig om te zien dat ze dat groene gras maar vinden kriebelen aan hun buikjes.

 

Zondag, 29 november 2020.

 

Alle nesten die wij gehad hebben waren altijd in het voorjaar of de zomer. Zodra het mogelijk was qua weer en leeftijd, gingen de pups overdag zoveel mogelijk naar buiten. Buiten hebben ze veel meer de ruimte om te ontwikkelen en indrukken op te doen. 

Daarnaast is het bijna niet te doen om 9 pups continue in huis te houden. Ze gaan steeds meer eten en zullen dus ook steeds meer gaan 'kleien'. Op zich niet verkeerd natuurlijk als er een kunstenaar uit voortvloeit, maar de bijkomende geur van negen kleine kunstenaars in spé,  is echt niet meer te harden!

 

Rond deze tijd van het jaar is het niet mogelijk om de pups gedurende een wat langere tijd buiten te doen. Toch moeten ze zich nog meer ontwikkelen en hebben ze ruimte nodig. Na flink wat denkwerk hebben we besloten om in onze blokhut een speelplaats te maken voor de pups. Zo kunnen ze veel meer spelen, bewegen en indrukken opdoen (en wij houden de geur in de keuken wat aangenamer). 

 

Met andere woorden......... 'verbouwing blokhut' is een feit! 

 

 

En ja..... geloof mij maar, ze vinden het geweldig! Welke pup kan dat nu zeggen dat ze de hele dag voor de openhaard kunnen ravotten, slapen en eten.... Niet veel denk ik. :)

 

Daarnaast komt Blizz natuurlijk ook nog geregeld langs om de pups te voeden. Het wordt wel steeds minder. Nog een weekje en dan zullen de pups het toch echt helemaal zonder moeder melk moeten doen. 

De puppy pap wordt steeds dikker en er staan ookal wat bakjes met gewone brokjes om ze te laten wennen. In het begin spelen ze nog met de brokjes, maar ze zullen al snel doorhebben dat ze ook eetbaar zijn.

 

Donderdag, 3 december 2020.

 

Vandaag is weer zo'n mijlpaal in het prille leventje van de pups. De chipper van de Raad van Beheer komt. 

De pups worden gechipt, de namen worden aan de pups gekoppeld en er wordt DNA afgenomen. Altijd weer even spannend of er geen adertje geraakt wordt bij het chippen zodat het blijft bloeden of dat er een niet werkende chip wordt ingebracht, zodat er nog eentje geplaatst moet worden. 

Gelukkig verloopt alles gesmeerd en piept geen enkele pup. Wat een kanjers!

 

Meestal is het een actie van nog geen 10 minuten en blijf je achter met een hoop papier werk. Ach ja, het hoort erbij.

 

En ja, dan wordt het nu tijd om aan jullie voor te stellen:

 

- Pup geel; Hannah

- Pup rood; Hailey

- Pup licht blauw; Hummer

- Pup licht groen; Halo

- Pup paars; Havanna

- Pup oranje; Hind

- Pup donker blauw; Harris

- Pup olijf groen; Hunt

- Pup rose; Heaven

 

(onderstaande foto's zijn in volgorde van bovenstaand lijstje)

 

 

Zaterdag, 5 december.

 

Vandaag zat ik te denken, 

wat voor uitdagingen kan ik de pups nu weer eens schenken.

Een ritje met de auto,

en natuurlijk lekker weer een paar keer op de foto.....

Ideeën genoeg te verzinnen,

even alles organiseren, dan kunnen we beginnen.

Pups met z'n allen in de auto gezet,

rondje Zundert en omgeving, dikke pret.

Geen gepiep, geen geklier,

lekker je kontje laten rijden en aan de zwier.

Daarna lekker los op een groot groen veld,

eerste kennismaking met een duif, alle pups voelden zich een held.

Geen enkele was onder de indruk,

wat een feestje, wat een geluk.

Ook ervaren dat rond het grote groene veld een sloot ligt,

en ja daar kan je dus invallen, op je gezicht.

Geen probleem, het baasje haalt je er wel weer uit,

dus, hop die afdaling nog een keer en weer op je snuit.

Plezier voor tien,

de missie is geslaagd, in diepe slaap terug naar huis, de batterij is op, ze houden het voor gezien!

 

 

Jachthondenkennel "Chasse au bon Vent"